Grönsakslåda

Godmorgon! ❤️
Har påsken varit bra? 

Det har varit så in i bomben härligt med lite ledighet och vi har inte gjort annat än fokuserat på vila och ladda batterierna. Tagit många långa promenader, ätit gott, sett på film och tagit del av varandra. 

Är du trött på påskmat? Har det blivit lite för mycket av det goda i helgen? Då kan det vara gott med något fräscht, precis som den här "man tager vad man haver rätten". Alltså jag kan inte sluta älska det här med kylskåpsrens. När man tar lite vad man har som blir total succé! 

Nu inför vår flytt så är det skönt att äta ur både kyl och frys för att slippa ta med sig det. Hur blir det då när man slänger ihop lite av allt som kylskåpet bjuder på, toppar med ost och gräddar i ugnen? Nämligen denna grönsaks -och kikärtsgratäng! 

Jag använde: 

▪️ett blomkålshuvud
▪️ett broccolihuvud
▪️4 morötter
▪️1 röd paprika
▪️1 påse sockerärtor
▪️1 rödlök
▪️1 burk kikärtor
▪️1 burk marinerad fetaost
▪️2 paket krossade tomater med örter/vitlök
▪️parmesanost 
▪️salt, peppar och oregano

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Skala och skiva morötterna, dela blomkål och broccoli i lagom stora bitar och koka upp i lättsaltat vatten i 3-5 minuter. 

Under tiden hackar du löken, paprikan och sockerärtorna grovt och lägger i botten på en ugnssäker form. Skölj kikärtorna och lägg över tillsammans med grönsakerna som fått koka upp. 
Koka upp de krossade tomaterna och smaka av med kryddor. Häll tomatsåsen över grönsakerna och kikärtorna, häll över en burk fetaost och strössla med parmesan. Grädda i ugnen cirka 10-15 min. 

Ät och njut! 

(Det går att äta som det är, eller som tillbehör till t.ex. kött, fisk eller kyckling) 

 

Våfflor

Godmorgon!
 
Alltså jag blir alldeles lycklig av detta vädret. Att få vakna när det är ljust är ju inget vi svenskar är bortskämde med precis Hoppas, hoppas det kan hålla i sig till helgen då det är påsk. 
 
På fredag är det ju faktiskt inte bara långfredag, utan det är ju också våffeldagen och finns det något godare än en frasig våffla med massa god topping? 
 
Jag tänkte tipsa om dessa våfflor. Ett nyttigare alternativ, enkla och framför allt supergoda!
  • 2 dl majsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 tsk fiberhusk
  • 1tsk salt
  • 60 gram kokosolja
  • 2 dl vatten (jag tog 1dl vatten och 1dl havremjölk)
  • 4 st ägg
  • ev. smaksättning (jag brukar använda vaniljpulver)
Mixa allt och grädda i våffeljärnet.
 
 
Toppa med färska bär, frukt, kvarg, vispad grädde, kokos, kanel eller vad som du är sugen på. 

Köttfärs bombay

God förmiddag! 
 
Idag var det så skönt att vakna upp till en ny dag. Igår hade jag en riktig usel dag, då allt bara kändes tråkigt och omotiverande. Jag känner inte igen mig själv i dessa stunder. Jag är en person som i regel ser positivt på allt, och tar ganska lätt på saker och ting så när allt helt plötsligt känns olustigt så blir jag lite till mig. Men jag har lärt mig att det är okej att tillåta sig känna, det är okej att inte alltid vara sådär sprudlande glad. Jag har lärt mig att det är okej att bryta ihop för man kommer alltid tillbaka starkare och gladare än förut. Alla har vi våra dåliga dagar, visst? 
 
Så här sitter jag nu. Energin är betydligt bättre än igår, dagen heter fredag och mitt kaffe är alldeles lagom ljummet i sin kopp. Jag har jobbat med MammaFitness ett par timmar på morgon kvisten och ska nu bryta av med ett par timmar i receptionen på Motionshuset. 
 
Har du idé torka på vad du ska äta i helgen? Nu slipper du fundera kring det mer, för här är svaret, nämligen Köttfärs Bombay.
 
Till fyra portioner behöver du:
  • 400 g lammfärs/nötfärs/kycklingfärs
  • 1 gul lök
  • Smör-&rapsolja
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk salt
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl lätt crème fraiche paprika&chili
  • 1 dl russin
  • 1 dl torrostade jordnötter
  • Ris
  • 1 banan

Gör såhär:

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Skala och hacka löken. Stek lök och köttfärs i smör-&rapsolja i en stekpanna. Låt garam masala fräsa med mot slutet. Tillsätt salt, krossade tomater och crème fraiche. Låt koka under lock ca 10 min. Blanda i russin och jordnötter. Servera köttfärsen med ris och skivad banan.

 
 
Visa fler inlägg