Söndagens bakskola

Vilken fantastisk avslutning på oktober! Denna helgen smygstartade vi redan i torsdags och denna helgen har varit en härlig mix av allt. En konsert med Brolle följt av en natt hos föräldrarna, en konsert med Timo Räisänen i bästa vännernas sällskap, höst-städ i garaget och idag tänkte jag bromsa in, baka och mysa i köket innan det är dags för en natt på jobbet. 
 
Grattis till alla er brödälskare, här kommer ett fantastiskt recept på ett tunnbröd. Ät det med smör och ost, skivat ägg och mosad avakado eller kalkon och keso. Det passar sig med i stort sätt allt!
 
Till cirka 15-20 stycken behöver du:
 
  • 50 gram smör eller kokosolja
  • 3 dl mjölk
  • 1/2dl pofiber (finns bland glutenfria produkter i affären)
  • 25 gram jäst
  • 500 gram bovetemjöl (skulle rekommendera dig att börja med lite mindre och se om du verkligen behöver allt, degen ska vara lite kladdig)
  • 1/2 msk fiberhusk
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 msk brödkryddor
Börja med att smälta fettet och rör ner mjölken och pofiber. Låt det bli ljummet innan du slår ut det över jästen.
Rör ner de övriga ingridienserna och låt jäsa i cirka 30 minuter under handduk.
Lägg sedan upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 115-20 bitar. Platta ut varje bit med handen till små runda kakor och hjälp i slutet till med en kavel så att de blir riktigt tunna.
Grädda i torr stekpanna cirka 30-60 sekunder på varje sida.
 
 
 
 
Här får du även receptet på mitt absoluta favorit bröd sol ALLTID ska finnas hemma i frysen:
  • 6 dl grahamsmjöl
  • 1/2 dl linfrön
  • 1/2 dl rågkross (går att utesluta)
  • 1/2 dl pumpakärnor 
  • 1/2 dl russin/torkad aprikos/gojjibär (jag använder nästan alltid russin)
  • 1/2 dl grovt hackade valnötter
  • 1/2 dl grovt hackad sötmandel
  • 1/2 dl grovt hackade hasselnötter
  • 6 dl filmjölk
  • 3 msk mörk brödsirap (går att använda lingonsylt, honung eller utesluta helt)
  • 1 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 1/2 tsk salt
Blanda alla torra ingridienser, blanda sedan ner filmjölken och sirapen. Vänd ner smeten i en smord form. Jag brukar smörja formen med smör/olja och sedan använda solroskärnor som ett slags ströbröd. 
Grädda brödet längst ner i ugnen på 175 grader i en timma.