Glutenfri äppel fikon -och valnötslimpa

Känslan av att vakna till en ledig dag efter en tuff period med jobb är helt jäkla jätte fantastisk! Att låta kroppen långsamt få vakna till liv samtidigt som gardinen fladdrar i takt med blåsten utanför fönstret. Känslan av att inte behöva stiga ur sängen på flera, flera timmar och veta att ditt varma täcke kommer vara dagens bästa vän. Känslan av att avnjuta en frukost i världsklass i sängen samtidigt som du vilar ögonen på en serie och sedan kunna somna om igen om du vill. Känslan av att ikväll kommer både din sambo och vovve hem, som du inte träffat sedan i tisdags. Alltså denna känslan. Låt mig stanna tiden en kort sekund och insupa det här ögonblicket.
 

Dagens frukost bestod av en skål med naturell fil blandat med kvarg som jag toppade med hemgjord müsli, en rostad skiva mandellimpa och en rostad skiva av min nybakade Valnötslimpa, en liten fruktsallad gjord på ananas, mango och jordgubbar och en enorm kopp kaffe. Receptet på valnötslimpan med fikon och äpple kommer nedanför.
 
Du behöver
  • 2dl mandelmjöl
  • 1dl bovetemjöl
  • 1dl sojamjöl
  • 100g torkade fikon 
  • 1,5dl hela valnötter
  • 2msk fiberhusk
  • 1dl linfrön
  • 2tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 1 rivet äpple
  • 2dl naturell yoghurt/filmjölk
  • 1,5msk honung
  • några nypor salt
Till toppning (frivilligt):
  • mandlar
  • havssalt
Gör såhär:
 
Börja med att blanda alla torra ingredienserna (även den torkade frukten som ska vara grovhackad). Därefter river du ett äpple och blandar ner det tillsammans med yoghurten, honungen och äggen i mjölblandningen. Blanda väl och lägg smeten i en brödform och grädda i ugnen på 200grader i en timma.
 
Det fungerar att äta som det är, men det är även väldigt gott att rosta. Servera med avokado, skivade jordgubbar eller en som jag gjorde idag, med en god ostskiva.